sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

KUU KIURUSTA KESÄÄN JA KOULUNKÄYNNINOHJAAJIIN

Aamulehdessä lukijalta palstalla oli 15.3 2015 kirjoitukseni Aleksanterin koulun koulunkäynninohjaajien puolesta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Krista Kiuru lupasi 10 miljoonaa euroa valtion budjetista haettavaksi 16.3 mennessä valtionavustusta kunnille. Rahalla pitäisi palkata koulunkäynninohjaajia erityistä tukea tarvitseville lapsille. Valtio on luvannut maksaa puolet koulunkäynninohjaajien palkasta, mikäli uusia ohjaajia palkataan.
  Tampereella ohjaajien resurssit eli tuntimäärät jaetaan kevään aikana syksyn tarpeita silmälläpitäen. Tampereen kaupunki on uhannut vähentää koulunkäynninohjaajien resursseja jopa 20 henkilötyövuotta rahapulan vuoksi.
  Koulunkäynninohjaajat työskentelevät erityistä tukea tarvitsevien lasten apuna luokissa yhdessä opettajan kanssa. Tavallisessa luokassa saattaa olla useampikin sinne integroitu oppilas, jolla voi olla isompaa tai pienempää ongelmaa koulun sujumisessa. Erityistä tai tehostettua tukea tarvitsee noin 15 prosenttia kaikista perusopetuksen oppilaista.

Koulunkäynninohjaaja työskentelee tiiviisti lapsen kanssa ja hän myös herkästi huomaa, jos lapsi ei voi hyvin isossa ryhmässä. Lapsen kyky hallita tunteitaan on nykyään heikentynyt ja ohjaajat joutuvat kokemaan välillä väkivaltaakin. Ohjaajat työskentelevät myös aamu- ja iltapäiväkerhoissa. Ministeri Kiuru huomasi koulunkäynninohjaajien suuren tarpeen vierailullaan koululuokassa.
  Tampereella kouluissa on jatkuvasti useita opiskelijoita, harjoittelijoita, työssäoppijoita, työvoimatoimiston ja Kelan kautta tulevia henkilöitä ja muita aikuisia. Jokaista varmaan tarvitaan. Mielelämme otamme jokaisen auttavan käden avuksemme ja opastamme tähän ammattiin, meidän lisäksemme. Olemme ottaneet opiskelijoiden näyttöjä vastaan, saamatta siitä mitään korvausta kaupungilta.
  Me ammattitutkinnon suorittaneet koulunkäynninohjaajat olemme huolissamme siitä, että näillä aikuisilla korvataan meidän työtämme. Kattaako Tampereen kaupunki säästöistä syntyvän henkilöstövajeen opiskelijoilla? Suoraan koulunpenkiltä tuleva nuori tai ammattia vaihtava henkilö oppii kyllä toimimaan lasten parissa, mutta hänelle ei voi antaa samaa vastuuta kuin ammatti-ihmisille.
  Toivottavasti ministeri Kiurun lupaamat rahat käytetään myös Tampereella vakinaisten osa-aikaisten ohjaajien tuntien lisäämiseen ja uusien, ammattitaitoisten ohjaajien palkkaamiseen, jotta ne eivät häviä ennen kesää kuin kiuru sinitaivaalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti