sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

PALMUSUNNUNTAI

Palmusunnuntai on kristillisen kirkkovuoden juhla, joka on viikkoa ennen pääsiäissunnuntaita. Palmusunnuntai aloittaa niin sanotun hiljaisen viikon, jollon mustellaan Jeesuksen kärsimyksiä. Palmusunnuntaita vietetään sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin ja kansa levitti palmunlehviä hänen eteensä huutaen hoosiannaa.

Päivä tunnetaan myös virpomissunnuntain nimellä. Pitkin Suomea, Hämeessäkin, perinteisiin kuuluu lasten pukeutuminen noidiksi ja virpominen koristelluilla pajunoksilla.Lapset virpovat toivottaen terveyttä tulevaa vuotta varten ja saavat palkkiokseen suklaamunan tai vastaavaa. Virpomisoksa annetaan virvottavalle.  Vanhoissa perinteissä palkkio tultiin hakemaan vasta pääsiäislauantaina eli lankalauantaina, mutta nykyään lapset saavat palkkionsa heti.

  Virpominen on alunperin ortodoksinen perinne, mutta se on levinnyt myös luterilaisten pariin. Luulenpa, että kaikilla ei ole tietoa sen varsinaisesta uskonnollisesta merkityksestä. Lasten pukeutuminen noidiksi on alunperin lähtöisin länsisuomalaisesta trulliperinteestä. Lankalauantaina pukeuduttiin trulleiksi ja pääsiäiskokkoja poltettiin pahojen henkien poistamiseksi. Vieläkin pohjanmaalla poltetaan näitä pääsiäiskokkkoja. Virpomiseen ei alunperin kuulunut noidiksi pukeutuminen.

Kun itse olin pieni, ei virpominen kuulunut perinteisiin
 Omassa perheessämme seitsemän lapsen kanssa perinnettä on  vietetty. Mistähän se sitten alkoi? 1980- luvulla asuimme Ikaalisissa kun vanhimmat lapset rupesivat olemaan virpomisikäisiä. Sieltä se perinne meille tuli. Joka vuosi sitten oksia on haettu ja koristeltu kovalla innolla ja käyty virpomassa. Nykyään lapset ovat vieneet perinnettä omille lapsilleen. Lastenlapsille on kulkeutunut vanhoja essuja ja huiveja, joita heidän vanhempansakin ovat käyttäneet samoissa touhuissa. Perinne jatkuu ja päivä on odotettu ja lapsille se on merkki Pääsiäisen alkamisesta. Päiväkodeissa, kerhoissa ja koulussa pienten lasten kanssa virpomisvitsoja on valmistettu ja pääsiäisestä puhuttu.

Välillä aina kuulee ja näkee ikäviä kommentteja siitä, kuinka lapset käyvät kerjäämässä karkkeja. Tänä vuonna on myös jotkut kaupungit kieltäneet pajunoksien ottamisen virpomiskäyttöön! Uskomatonta. Pajuja on meillä ojan reunat  täynnä ja ne leviävät kovaa vauhtia. Mielestäni nyt mennään taas liiallisuuksiin.
 Pienet virpojat, jotka ovat nähneet vaivaa asuihinsa ja vitsoihinsa ja toivottavat hyvää mieltä ja terveyttä saavat ilomielin käydä ojentamassa pajunoksan tänä harmaana aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti