keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Koulun kasvatusvastuu

Sylvaan koulun tapahtumien jälkeen koulun kasvatusvastuusta on keskusteltu paljon. Aamulehden yleisönosastossa  koulun kasvatusvastuun tulkinnanvaraisuutta ihmettelee tänään myös Jussi Hietala, luokanopettaja. Jutussa kerrotaan, että Tampereen kaupungin ohjeen mukaan esim. vahtimestarit eivät voi osallistua kurinpitotoimiin. Rehtorilla ja opettajilla on oikeus poistaa häiriköivä oppilas tarpeellisin voimakeinoin. Rankaisuvalta on opetushenkilökunnalla, sanoo jutun kirjoittaja.
Miten koulun muu henkilökunta voi suhtautua häiriköivään, potkivaan tai kiroilevaan oppilaaseen? Tilanteet koululla saattavat kärjistyä nopeastikin ja olla vaarallisia sekä oppilaalle että henkilökunnalle.

Koulunkäyntiavustajille nämä tilanteet ovat liiankin tuttuja. Jos oppilas esim. heittelee saksia tai veistä luokassa, kiipeilee ikkunoilla tai sylkee päälle, onko vain etsittävä opettaja tai rehtori tilannetta rauhoittamaan? Tässä vaiheessa oppilas saataa olla jo niin"valtansa" kukkuloilla, että tuskin opettajankaan sana enää auttaa. Tuntuu aika ihmeelliseltä, että tälläisessä tilanteessa koulun henkilökunta ei voisi rauhoittaa oppilasta. Jos sitten tässä rauhoittamistilanteessa oppilas esim. kompastuu, syy onkin aikuisen? Mennäänkö ojasta allikkoon kun aikuisten kasvatusvastuuta murennetaan liikaa lasten hyväksi?

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Näkee, että kirjoittaja on pohtinut asiaa ja tuo hienosti esiin kuinka vanhemmuss tänäpäivänä on hukassa.

    VastaaPoista