tiistai 2. lokakuuta 2012

Oppisopimuskoulutuksesta

Pirkanmaan oppisopimuskeskusken vs. oppisopimusjohtaja Tuula Hoivala sanoo, että aikuisten oppisopimuskoulutuksessa myydään pian ei-oota. Alle 20- vuotiaiden oppisopimuspaikkoja lisätään. Samalla aikuisten lisäkoulutukseen tulee Pirkanmaalla roima leikkaus. Lähdössä on 400 koulutuspaikkaa. (Aamulehti 2.10.12)

Tampereen kaupunki otti vielä viime vuonna kouluihin oppisopimuksella opiskelemaan esimerkiksi koulunkäyntiohjaajia ja kerhon aamu- ja iltapäiväohjaajia. Pirkosta tuli opiskelijoita, joiden kanssa tehtiin asialliset sopimukset. Opiskelijalle nimettiin työpaikkaohjaaja ja erikseen näytön vasstaanottaja, Sekä työpaikkaohjaajalle, että näytön vastaanottajalle tarjottiin myös koulutusta tehtävään.

Työpaikkaohjaaja neuvoi ja opasti opiskelijaa. Perehdytti alan työhön. Kunkin jakson jälkeen työpaikkaohjaaja antoi oman lausuntonsa  oppilaan edistymisestä netin kautta opiskelijan koululle. Näytön vastaanottaja luki oppilaan tekemiä arvioita omasta työstään ja auttoi ja teki niihin muutoksia. Näytön vastaanottaja myös arvioi oppilaan näyttöä yhdessä oppilaan, rehtorin ja opiskelijan oman koulun opettajan kanssa.

Pirko ja muutkin oppisopimuskoulut maksavat oppilaita vastaanottaville kouluille tai yrityksille rahallisen palkkion opiskelijasta. Muutama vuosi sitten Tampereen kaupunki maksoi työpaikkaohjaajalle pienen, asianmukaisen palkkion tehdystä työstä.

Kysyin syksyn alussa kaupungin hallinnosta oppisopimuskoulutusasiasta ja palkkion maksamisesta. Vastaaja ihmetteli, miksi kyselen tälläistä ja sitten vastaus oli, että palkkiot menevät koulun yhteiseen hyvään..

Tämän puhelinkeskustelun jälkeen kuulin, että kaupunki on lopettanut kokonaan oppisopimusopiskelijoiden ottamisen kouluihn.  Se pieni korvaus, mikä monen tunnin työstä kouluttajalle maksettiin, tuskin olisi kaatanut kaupungin kassaa. Motivoinut se kyllä olisi kouluttajaa ja näytön vastaanottajaa.

Tällä hetkellä kouluissa kyllä on aikuisia opiskelijoita erilaisten tahojen kautta. On työelämään tutustujaa, maahanmuuttajaa, työalan vaihtajaa jne. Kaikki ovat tervetulleita. Harmillista on vain se, että asiaan paneutuvaa koulutusta ja ohjausta he eivät enää saa.

Mielestäni pieni rahallinen korvaus tai työajan lyhennys kuuluvat jokaiselle, jotka työtä oppisopimusopiskelijoiden kanssa  tekevät. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti