tiistai 9. lokakuuta 2012

Ruotsin kieli

Suomi on kaksikielinen yhteiskunta. Suomea ja ruotsia pitäisi molempia osata. Ruotsin kielestä on kuitenkin tullut monille pakkopulla, joka pyritään unohtamaan heti kun voidaan. Peruskoulussa ruotsin kielen opiskelu aloitetaan viimeistään seitsemännellä luokalla. Yläkoulussa kieli saattaa takuta ja niin sitä ei oteta lukiossa kuin pakolliset kurssit. Yliopistoon meneville tulee kuitenkin taas ruotsin kieli vastaan ja sitten se tuntuukin jo vaikealta.

On myös esitetty, että ruotsin kieli pitäisi olla vapaaehtoisesti valittavien kielten joukossa eli sen voisi jättää kokonaan pois.

Kielitaito sinänsä on pääomaa. Ymmärrän, että venäjän kielen taitajia meillä pitäisi olla lisää. Venäjän kielen tarve on suuri varsinkin Itä-Suomessa. Englannin- ja saksan kielen lisäksi myös ranskan kielen taitajia tarvitaan. EU:ssa ranskan kieli on käyttökieli englannin ohella.

Mielestäni ruotsin kieltä ei kuitenkaan ihan helposti voi unohtaa ja jättää pois. Kaksikielisessä yhteiskunnassa pitäisi osata suomen lisäksi myös ruotsia. Euroopan Unionin jäsenenä muitakin kieliä pitäisi osata, ainakin jos tähyää maailmalle.


1 kommentti:

  1. Ei kuule tarvitse osata, en ole koko elinikäni aikana joutunut käyttämään ruotsinkieltä missään. Englanti riittää.

    VastaaPoista