lauantai 20. lokakuuta 2012

Yhteiskunnallinen päätöksenteko pitäisi saada nuoria kiinnostavaksi



Aaamulehden mielipidesivulla tänään:
 
ÄÄNESTYSIKÄRAJAN VOI LASKEA 16 VUOTEEN

Väestömme ikääntyy kovaa vauhtia ja vanhempien ikäluokkien osuus kokonaisväestöstä kasvaai koko ajan. Ihmiset elävät pidempään, ja lapsia syntyy vähemmän kuin aiemmin.
Kunnallisen demokratian kehittymisen kannalta edellä mainittu kehitys antaa aiheen miettiä sitä,kuka kantaa huolta jatkossa lapsiperheiden tukemisen ja tulevaisuuden edellytysten turvaamisesta.
Viime seurakuntavaaleissa 16-vuotiaat saivat jo äänestää. Ikärajamuutos pitäisi saada aikaiseksi sekä valtiollisissa  että kunnallisvaaleissa. Yhteiskunnallinen päätöksenteko pitäisi saada nuoria kiinnostavaksi ja tämä olisi yksi askel siihen suuntaan.
 Joskus on tuotu esiin ajatus siitä, että kunnallisvaaleissa vanhemmilla olisi ääni myös alaikäisestä lapsesta. Silloin perheessä, jossa on kaksi aikuista ja kaksi lasta, olisi yhteensä neljä ääntä eli molemmilla vanhemmilla kaksi ääntä.  Tämän käytännön toteuttaminen lienee hankalaa ja lainsäädännössä sitä voi olla vaikea saada läpi. Oikeudenmukaistahan se voisi periaatteessa olla. Mielenkiintoista olisi kokeilla sitä jossakin kunnassa.
Hyvä kasvuympäristö kantaa ihmistä pitkälle. Se muokkaa oman geeniperimän ohella tulevia vastuullisia vanhempia jatkamaan lapsimyönteisen suomalaisen yhteiskunnan kehittämistä.
Tuulikki Saarinen Tampere   ( kd. sit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti